Új helyre költözött a Budapesti Sminkiskola: Interjú Pintér Andreával

A Barocco Beauty Bar szépségszalon engedélyével újra közölt blogbejegyzés

A szépségipar változó világában – Hogyan készül a Budapesti Sminkiskola a jövőre?

A smink művészete és a szépségipar vonzásában sokan találják meg szenvedélyüket és hivatásukat. A Budapesti Sminkiskola, amelyet 2008-ban alapítottak, egy olyan intézmény, amely segít azoknak, akik a smink és a szépségipar területén szeretnék kibontakoztatni tehetségüket és karrierjüket.

A Budapesti Sminkiskola hivatalos megnyitója.
A Budapesti Sminkiskola hivatalos megnyitója.

Az elmúlt években az iskola jelentős növekedésen és fejlődésen ment keresztül, és most egy új, izgalmas fejezetet nyitott azzal, hogy új helyre költözött. A Budapesti Sminkiskola tulajdonosa, Pintér Andrea, nagylelkűen megosztotta velünk az iskola történetét, a költözés okait, valamint az iskola és a Barocco Beauty Bar szépségszalon közötti különleges kapcsolatot.

Interjúnkban bemutatjuk a Budapesti Sminkiskola világát és azt, hogyan segít a diákoknak az álmaik elérésében. Pintér Andrea beszél a Sminkiskola céljairól, a tanfolyamokról és a szépségipar jövőjéről. Ismerkedjünk meg a smink és a szépség varázslatos világával, és engedjük, hogy Pintér Andrea inspiráljon minket ezen az izgalmas úton.

Először is, kérlek mesélj nekünk a Budapesti Sminkiskoláról. Miért döntöttél úgy, hogy létrehozod, és milyen célokkal alapítottad az iskolát?

Az iskolát 2008-ban alapítottam azzal a céllal, hogy a lehető legjobb szakmai képzést nyújtsam a sminkelés világa iránt érdeklődőknek. Célom, hogy az iskolámban végzett tanulók a világon bárhol megállják a helyüket. Örömteli, hogy ez beigazolódni látszik, mivel számos tanítványom épített külföldi karriert Németországban, Spanyolországban. Sőt, 2017-ben Londonban az IMATS világkiállításon és versenyen Fehérvári Orsolya tanítványunk kategória győztes lett.

A Sminkiskola most új helyre költözött. Miért hoztad meg ezt a döntést, és miért éppen most volt az ideje ennek a változásnak?

Már egy ideje foglalkoztatott a váltás gondolata, úgy éreztem meg kell újulni. Az ideje azért most jött el, mert most találtam olyan helyet, ami minden szempontból méltó a Sminkiskola befogadására. Nem szerettem volna kompromisszumokat kötni, és bizonyos szempontból meg is volt kötve a kezem, hiszen mivel akkreditált vizsgahelyszín vagyunk valamint kozmetikus tanulóknak is tanítunk a képzésükhöz tartozó modulokat, ezért elég szigorú szabályozásoknak is meg kell felelnünk.

Mit tudsz mondani az iskola új helyszínéről? Miben különbözik az előző helytől, és miért gondolod, hogy ez előnyös a diákok számára?

Az új helyszín elsősorban könnyebben megközelíthető. A 13. kerületben, a Forgách utcai metrómegálló közvetlen közelében, a Karikás Frigyes u. 11. szám alatt van, jó környéken, jó közbiztonsággal. Mivel metróvonalon vagyunk, így akár a vidékről érkező tanítványoknak is gyorsabban elérhető a helyszín, nincs időveszteség.

Maga az oktatótér egy nagy, tágas, levegős, világos tér lett, szabadabb benne a mozgás, jobban elférünk. 🙂 A maszkos tanítványoknak pedig van egy kis külön műhelyrészük, ahol az elmélyült munka akkor is lehetséges, ha épp többen vannak az oktatótérben. Eltudnak vonulni és csendben koncentrálni a nehezebb feladatok esetén.

Egy teljes értékű kozmetikai helyiség is van nálunk, ez azoknak a tanítványoknak fontos, akik az államilag engedélyezett Sminkes és Szempillaépítő képzésünkön vesznek részt, mivel itt élesben tudnak találkozni a szakma kihívásaival, folyamataival.

Milyen tanfolyamokat kínál a Budapesti Sminkiskola? Milyen szakmai területeken specializálódik az iskola?

A Budapesti Sminkiskolában minden a sminkről és a maszkról szól.

Vannak tematikus workshopjaink mint pl. Halloween, sebkészítő, trauma, farsang, sminkeld magad stb.

Van egy államilag engedélyeztetett tanfolyamunk, ami a régi OKJ rendszerű képzésnek felel meg, ez a Sminkes és Szempillaépítő szakképesítő tanfolyam.

Ezeken kívül van Sminkes alapképzésünk azoknak, akik szeretnék megtanulni a sminkelés alapjait.

Divatsminkes és Sminkmester képzésünk azoknak szól, akik már nem csak saját magukat, hanem másokat is szeretnének sminkelni, esetleg ebben a szakmában képzelik el a jövőjüket.

Maszkmester képzésünk pedig kimondottan a film, színház, cirkusz világa iránt érdeklődőket várja, itt olyan szakmai alapokat kap, amikre bátran alapozható belföldi vagy akár külföldi karrier. Egyik jelenlegi maszkos tanítványunk Amerikába készül. 🙂

v
A Budapesti Sminkiskola mostantól a 13. kerület Karikás Frigyes u. 11. szám alatt működik.

Hogyan segítik a diákokat az iskolában a szépségiparban való karrierjük elindításában vagy fejlesztésében?

Az iskolánkhoz tartozik egy már méltán népszerű szalon is, a Barocco Beauty Bar. Itt az igazán tehetséges tanulók is lehetőséget kapnak arra, hogy elindítsák szakmai útjukat.

Mentorprogramunk által részt vehetnek a szalon mindennapjaiban és megtapasztalhatják egy szépségipari szolgáltató szürke és kevésbé szürke hétköznapjait. Itt találkozhatnak a való élet kihívásaival is, így az életre felkészülten hagyhatják el az iskolát, amint annak eljön az ideje.

Miért fontos számodra az iskola kapcsolata a Barocco Beauty Bar szépségszalonnal? Hogyan segít ez az együttműködés a diákoknak?

A Barocco Beauty Bar, mint gyakorlati helyszín működik diákjaink számára. Köteles Éva mesterkozmetikus oktatónk itt élesben tudja átadni tudása legjavát.

Valamint a tanfolyam elvégzése után kedvező feltételek mellett építhet vendégkört, segítjük az indulását.

Mit vársz el a jövőben a Budapesti Sminkiskolától, és milyen terveid vannak az iskola fejlesztésére vagy bővítésére?

Sok tervünk van, együttműködések, testvérkapcsolatok külföldi sminkiskolákkal, új programok, új tanfolyamok kidolgozása vár ránk. A digitális jelenlétünket erősíteni kell, hiszen a digitalizáció és az online jelenlét is egyre fontosabb szerepet játszik a szépségiparban manapság, és ez a trend a jövőben tovább erősödni fog. Az a feladatuk, hogy lépést tartva a digitális fejlődéssel, felkészítsük diákjainkat is az online szépségiparban való megjelenésre és a szakma digitalizált aspektusainak kezelésére. Ebben a nagyon kedvezőtlen gazdasági helyzetben csak akkor lehet túlélni, ha folyamatosan fejlődünk és minőséget adunk azoknak, akik velünk kapcsolatba lépnek.

Van-e valamilyen különleges történet vagy sikertörténet, amit megosztanál velünk a Sminkiskoláról vagy a diákjaidról?

Sok tanítványom épített a szakmában karriert, vannak, akik külföldön sminkesként már befutott szakemberek lettek, vannak, akik belföldön TV stúdióknál, vagy saját vállalkozásban szabadúszóként dolgoznak a mai napig. Nagyon büszke vagyok rájuk.

2017-es IMATS kategória győzelem nagyon inspiráló volt, sajnos a COVID-19 óta nem rendezik meg újra Európában, de reménykedünk abban, hogy a szervezők újra elhozzák és nem csak az USA-ban lesz lehetőség részt venni rajta.

Hogyan látod a smink és a szépségipar jövőjét, és milyen szerepet játszik ebben a Budapesti Sminkiskola?

A smink és a szépségipar egyre dinamikusabb és innovatívabb területté válik napról napra. A folyamatos változás és az új trendek megjelenése a szakma iránti fokozódó érdeklődést és igényt hozott létre. A Budapesti Sminkiskola ebben a fejlődésben kulcsszerepet játszik.

A szépségipar nem csupán a külső megjelenést, hanem az önbizalmat és a kreativitást is érinti. A smink és a szépségápolás képessé tesz minket arra, hogy kifejezzük egyediségünket és önmagunkat legjobb formánkban. Ebben a dinamikus iparágban az emberek mindig keresik az új lehetőségeket és a frissítő ötleteket.

A Budapesti Sminkiskola olyan oktatást és képzést nyújt, amely az aktuális trendekhez és technikákhoz igazodik. Az iskola nemcsak a sminkművészeket készíti fel a szakmai pályára, hanem azokat is, akik a szépségipar más területein szeretnének sikeresek lenni. A szépségiparban való jövőbeni szerepvállalás szempontjából a kreativitás, a tudás és az innováció kulcsfontosságúak.

Összességében a smink és a szépségipar jövője izgalmas és ígéretes. Azok, akik szenvedélyesen foglalkoznak ezzel a területtel, folyamatosan tanulnak és fejlődnek, és nyitottak az új lehetőségekre, valószínűleg sikeresek lesznek. A Budapesti Sminkiskola pedig olyan hely, ahol az érdeklődők és a tehetségesek megkapják a szükséges tudást és inspirációt ahhoz, hogy szépségipari karrierjüket elindítsák vagy továbbfejlesszék.